Śrutowniki laboratoryjne

Brabender

Młyn nożowy

MŁYNEK ROTACYJNY, NOŻOWY

MŁYNEK ROTACYJNY, NOŻOWY – dawniej: typ WILLEY

Specjalnej konstrukcji rotacyjny młynek nożowy przystosowany do przygotowania dla dalszej analizy takich surowców jak: chmiel, tytoń, trawy, korzenie, liście itp.

Komora młynkowa wyposażona jest w cztery stacjonarne noże, przy czym każdy z nich posiada cztery obrócone o 90° końcówki tnące. W przypadku stępienia jednej z nich cały nóż można obrócić o kąt prosty aktywując w ten sposób nową końcówkę.

Rotor posiada sześć wymiennych noży tnących.

Cały system tnący wykonany jest z najwyższej jakości stali utwardzanej.

Dolna część komory młynkowej wyposażona jest w wymienne sito o otworach (wg specyfikacji) zapewniających prawidłową granulację otrzymanego materiału.

Konstrukcja młynka i jakość zastosowanych materiałów zapewniają długoletnią i bezawaryjna eksploatację.

Parametry:

Napęd: 3 f-380V, 0,75 kW
Obroty: 750/min
Masa 53 kg

MŁYNEK ROTACYJNY, NOŻOWY

Brabender SM4

Uniwersalny, kompaktowy śrutownik laboratoryjny. Specjalna konstrukcja układu śrutującego zapobiega nagrzewaniu się próbek, co przekłada się na znikomy ubytek wilgotności śrutowanego materiału. Urządzenie może być wykorzystywane do bardzo szerokiego spektrum produktów, w tym przykładowo:

  • ziaren zbóż oraz roślin oleistych
  • kawy
  • przypraw
  • granulatów paszowych
  • makaronów

 

Uzyskana śruta doskonale nadaje się do badań wilgotności metodą suszarkową, analiz w technice NIR, a także chemicznych analiz referencyjnych, takich jak białko wg Kjeldahla lub tłuszcz wg Soxhleta. Cechą szczególną śrutownika SM4 jest płynna regulacja grubości śrutowania. Umożliwia ona precyzyjne dostosowanie granulacji uzyskiwanej śruty do wymagań dalszych procesów analitycznych.