W przeciwieństwie do klasycznych analizatorów filtrowych oraz skanujących z ruchomym monochromatorem, DA 7250 wykorzystuje stacjonarny monochromator oraz element światłoczuły złożony 256 umieszczonych liniowo detektorów InGaAs (Diode Array) o czułościach odpowiadających energiom uzyskiwanym w zakresie NIR: 950-1650 nm.
W efekcie zastosowanych rozwiązań widmo ciągłe badanej substancji, z rozdzielczością 3 nm, uzyskiwane jest w ultrakrótkim czasie bez potrzeby kłopotliwego i czasochłonnego skanowania. Poprzez równoczesną detekcję energii dla wszystkich długości fali aparat w ciągu 1 sek. dokonuje maksymalnie 300 pełnych analiz widmowych, co zapewnia efekt “stop klatki” a więc możliwość analizy próby w ruchu a nawet przemian w niej zachodzących.
Konstrukcja techniczna analizatora, której główną zaletą jest nieruchomy monochromator zapewnia nieosiągalną dotychczas odporność na wibracje oraz precyzję i powtarzalność uzyskiwanych widm.
Zastosowana technologia i rozwiązania użytkowe pozwoliły na wyeliminowanie podstawowej niedogodności klasycznej techniki NIR, jaką była postać analizowanej substancji (konieczność śrutowania lub dośrutowywania próby).
Podstawowe cechy użytkowe urządzenia są następujące:
Pozostałe cechy konstrukcji:
Zastosowana technologia i rozwiązania użytkowe pozwoliły na wyeliminowanie podstawowej niedogodności klasycznej techniki NIR, jaką była postać analizowanej substancji (konieczność śrutowania lub dośrutowywania próby)
Podstawowe parametry to: białko, wilgotność, gluten, sedymentacja, tłuszcz, skrobia, włóknik, cukier, oraz wiele innych przy założeniu że istnieje dla nich rzetelna metoda odniesienia.
Podstawowe produkty to: zboża, śruty, maki, pasze w różnych postaciach i ich komponenty, owoce, pulpy owocowe, mleko w proszku, czekolada, chipsy, płatki, chrupki, sery, ekstrakty, masło, margaryna, mięso surowe, żelatyna.
Technika NIR, bez względu na konstrukcje urządzenia umożliwia analizę substancji organicznych głownie pod kątem takich parametrów jak : woda, białko, tłuszcz, przy czym analizatory kalibrowane są na próbkach oznaczanych standardową metoda odniesienia, np. białko – met. Kjeldahla, tłuszcz – met Soxhleta, wilgotność – met. suszarkowa.
Błędy metod odniesienia determinują błąd kalibracji, przy czym niepewność wskazań analizatora w stosunku do metody odniesienia może być rozszerzona do 50%. Oznacza to, że błąd standardowy kalibracji SECV = do 1.5x błąd standardowy metody odniesienia.
Komunikacja z użytkownikiem w systemie operacyjnym analizatora DA 7250 ResultPlus® odbywa się poprzez dotykowy ekran LCD stanowiący równocześnie monitor komputera lub zewnętrznie za pomocą klawiatury i myszy.
Wszelkie dane systemu, dane kalibracyjne, wyniki analiz oraz uzyskane spektra gromadzone są na dysku twardym komputera, co daje możliwość ich eksportu do innych aplikacji – np. MS Excel
ResultPlus® umożliwia również zbieranie nowych widm kalibracyjnych, które wraz z informacjami o wynikach analiz klasycznych stanowią podstawę do obliczenia nowej kalibracji.
DA 7250 może być wyposażony w moduł do oceny substancji półpłynnych z wymiennymi plastikowymi kuwetami jednorazowego użytku a także przystawkę do oceny płynów klarownych (np. olej rzepakowy, alkohol).