DA 7250

odbiciowy spektrofotometr NIR

DA 7250

W przeciwieństwie do klasycznych analizatorów filtrowych oraz skanujących z ruchomym monochromatorem, DA 7250 wykorzystuje stacjonarny monochromator oraz element światłoczuły złożony 256 umieszczonych liniowo detektorów InGaAs (Diode Array) o czułościach odpowiadających energiom uzyskiwanym w zakresie NIR: 950-1650 nm.

W efekcie zastosowanych rozwiązań widmo ciągłe badanej substancji, z rozdzielczością 3 nm, uzyskiwane jest w ultrakrótkim czasie bez potrzeby kłopotliwego i czasochłonnego skanowania. Poprzez równoczesną detekcję energii dla wszystkich długości fali aparat w ciągu 1 sek. dokonuje maksymalnie 300 pełnych analiz widmowych, co zapewnia efekt “stop klatki” a więc możliwość analizy próby w ruchu a nawet przemian w niej zachodzących.

Konstrukcja techniczna analizatora, której główną zaletą jest nieruchomy monochromator zapewnia nieosiągalną dotychczas odporność na wibracje oraz precyzję i powtarzalność uzyskiwanych widm.

Zastosowana technologia i rozwiązania użytkowe pozwoliły na wyeliminowanie podstawowej niedogodności klasycznej techniki NIR, jaką była postać analizowanej substancji (konieczność śrutowania lub dośrutowywania próby).

Podstawowe cechy użytkowe urządzenia są następujące:

  • Pomiar bezkontaktowy, co oznacza, że wiązka analityczna światła pada bezpośrednio na próbę a nie jak dotychczas przez szklaną ścianę kuwety – brak konieczności czyszczenia elementów szklanych po każdej analizie zwłaszcza w przypadku prób mokrych lub wysokotłuszczowych.
  • Bardzo duża powierzchnia analizowanej próbki, co w połączeniu z rotacją naczynia pomiarowego podczas analizy umożliwia uzyskanie maksymalnie reprezentatywnej informacji o badanym materiale
  • Aparat umożliwia analizę próbek w ich naturalnej postaci tj. bez konieczności wstępnego śrutowania, np.: ziarno zbóż, pellety lub inne formy ekstrudowane.
  • Powyższe nie wyklucza możliwości pomiaru w tym samym naczyńku wszelkich form sypkich: mąki, mączki, pasze sypkie, śruty, otręby etc.
  • Możliwość stosowania różnych naczyń pomiarowych, w zależności od ilości posiadanej próby lub jej właściwości (od kilku do kilkuset gramów, jednorazowe plastikowe kuwety do analizy past, zawiesin, etc.)
  • Średni czas analizy, w zależności od ustawień dla danego produktu: minimum 10 sekund, przy obrocie naczynia pomiarowego o 360°.
  • Eksport uzyskiwanych wyników do innych aplikacji MS Windows®

Pozostałe cechy konstrukcji:

  • Obudowa analizatora wykonana jest standardzie IP 65.
  • Elektronika aparatu chłodzona jest konwekcyjne, bez wentylatora.
  • Wbudowany komputer PC z systemem operacyjnym analizatora, pracujący w środowisku Windows® 10.
  • Wewnętrzny wzorzec spektralny oparty o sygnał lampy ksenonowej – automatyczna weryfikacja widma wzorcowego
  • Zewnętrzny standard widmowy – automatyczna regulacja poziomu wzmocnienia detektorów przed wykonaniem analizy
  • Intuicyjne oprogramowanie analizatora ResultsPlus® w języku polskim.
  • Dysk twardy SSD.
  • Regulowany wielopłaszczyznowo, dotykowy wyświetlacz LCD o przekątnej 12 cali. Możliwość podłączenia myszy i klawiatury
  • Porty USB oraz LAN
  • Komercyjna licencja na oprogramowanie TeamViewer® umożliwiające zdalne zarządzanie systemem i jego zasobami za pomocą łącza internetowego w opcji przewodowej jak i bezprzewodowej WiFi
  • Zapasowa lampa do samodzielnej wymiany przez Użytkownika
  • Możliwość podłączenia drukarki (opcja za dopłatą).

Zastosowana technologia i rozwiązania użytkowe pozwoliły na wyeliminowanie podstawowej niedogodności klasycznej techniki NIR, jaką była postać analizowanej substancji (konieczność śrutowania lub dośrutowywania próby)

Podstawowe parametry to: białko, wilgotność, gluten, sedymentacja, tłuszcz, skrobia, włóknik, cukier, oraz wiele innych przy założeniu że istnieje dla nich rzetelna metoda odniesienia.

Podstawowe produkty to: zboża, śruty, maki, pasze w różnych postaciach i ich komponenty, owoce, pulpy owocowe, mleko w proszku, czekolada, chipsy, płatki, chrupki, sery, ekstrakty, masło, margaryna, mięso surowe, żelatyna.

Technika NIR, bez względu na konstrukcje urządzenia umożliwia analizę substancji organicznych głownie pod kątem takich parametrów jak : woda, białko, tłuszcz, przy czym analizatory kalibrowane są na próbkach oznaczanych standardową metoda odniesienia, np. białko – met. Kjeldahla, tłuszcz – met Soxhleta, wilgotność – met. suszarkowa.

Błędy metod odniesienia determinują błąd kalibracji, przy czym niepewność wskazań analizatora w stosunku do metody odniesienia może być rozszerzona do 50%. Oznacza to, że błąd standardowy kalibracji SECV = do 1.5x błąd standardowy metody odniesienia.

Komunikacja z użytkownikiem w systemie operacyjnym analizatora DA 7250 ResultPlus® odbywa się poprzez dotykowy ekran LCD stanowiący równocześnie monitor komputera lub zewnętrznie za pomocą klawiatury i myszy.

Wszelkie dane systemu, dane kalibracyjne, wyniki analiz oraz uzyskane spektra gromadzone są na dysku twardym komputera, co daje możliwość ich eksportu do innych aplikacji – np. MS Excel

ResultPlus® umożliwia również zbieranie nowych widm kalibracyjnych, które wraz z informacjami o wynikach analiz klasycznych stanowią podstawę do obliczenia nowej kalibracji.

DA 7250 może być wyposażony w moduł do oceny substancji półpłynnych z wymiennymi plastikowymi kuwetami jednorazowego użytku a także przystawkę do oceny płynów klarownych (np. olej rzepakowy, alkohol).

Zobacz film