Urządzenie służące do analizy jakości glutenu, przy zastosowaniu dwu specjalnie skonstruowanych płyt, z których jedna pozostaje nieruchoma, a druga obraca się ze stałym momentem siły, niezależnie od kąta obrotu oraz właściwości próby.
Analiza polega na uzyskaniu w powtarzalny sposób kulki glutenu o masie 2-3 g, która następnie umieszczana jest w przestrzeni między płytami. Rozpoczęcie analizy powoduje poddanie glutenu działaniu sił, które go skręcają. W zależności, od jakości analizowanego materiału, zostanie on odkształcony w charakterystyczny dla siebie sposób.
Opor stawiany przez próbkę rejestrowany jest na wykresie, w czasie rzeczywistym.
Po osiągnięciu określonego poziomu odkształcenia próbka przestaje być poddawana rozciąganiu w wyniku czego następuje jej relaksacja. Na wykresie uwidocznione jest to w postaci charakterystycznego obniżenia wysokości drugiej części diagramu.
Łatwość i komfort obsługi zostały zapewnione dzięki zastosowaniu:
Możliwość analizy zarówno glutenu mokrego, jak i suchego oraz badania wpływu różnych dodatków na właściwości reologiczne danej próbki.
Glutograph®-E Brabendera przyjęty został przez wielu producentów makaronu, zwłaszcza we Włoszech, jako standardowa metoda oznaczania jakości glutenu w mące pszennej oraz semolinie.