Pracujący zgodnie ze standardem ISO 5530-1, przy prędkości 63obr./min, zestaw (napęd + miesiarka), służący do pomiaru odporności ciasta na stałe, mechaniczne ścinanie.
FARINOGRAPH®-TS to najnowsza, kompaktowa wersja systemu z wbudowanym komputerem PC oraz ekranem dotykowym wraz z oprogramowaniem MetaBridge®, którego główną cechą jest możliwość logowania się do systemu operacyjnego aparatu z zewnętrznych źródeł podłączonych do sieci WEB (Web Based Software), bez względu na środowisko pracy urządzenia zdalnego.
Nowoczesna konstrukcja z tensometrycznym dynamometrem elektronicznym pozwala na bardzo precyzyjną oceną charakterystyki oporu stawianego przez ciasto w procesie miesienia.
Zastosowanie komputera umożliwia wprowadzanie oraz przechowywanie mierzonych w czasie testu wartości oraz ich przedstawianie w postaci wykresu zgodnie z obowiązującym standardem ICC/ISO/PN-ISO. Po zakończeniu testu następuje jego analiza, wydruk oraz możliwe jest zachowanie danych w pamięci komputera.
Zainstalowany program umożliwia użytkownikowi dostosowanie parametrów testu do jego własnych wymagań związanych z analizowanym materiałem, poprzez zmianę profilu obrotów, profilu temperaturowego, zmianę typu miesiarki, czasu trwania analizy i ostatecznie wyznaczenie specyficznych punktów kontrolnych wykresu.
Możliwe jest również wprowadzenie takich danych dokumentacyjnych jak: nazwisko operatora, nazwa próbki, wilgotność.
Po zakończeniu testu następuje jego analiza z wyznaczeniem punktów charakterystycznych farinogramu. Całość dostępna w bazie danych na twardym dysku i na wydruku.
Całkowicie automatyczny podział wykresu na poszczególne elementy, przy zadanych parametrach analizy pozwala na określenie pojedynczych czynników, które odzwierciedlają rzeczywistą charakterystykę technologiczną mąki pszennej.
W przypadku normy PN EN ISO 5530-1 są to:
Farinograf-TS funkcjonuje w sposób typowy dla wszystkich poprzednich urządzeń tego typu, tj. podłączone do napędu miesiarki wymagają szklanych kalibrowanych na wodochłonność biuret. Dozowanie wody do miesiarki, zarówno na etapie miareczkowania jak i pełnej krzywej farinograficznej odbywa się ręcznie.
Farinograph-TS może zostać doposażony w automatyczną stację dozowania wody współpracująca z oprogramowaniem Meta Bridge.
Patrz: Aqua Inject
Aqua Inject®
Automatyczna stacja dozująca wodę do miesiarki Farinografu, z własnym , kontrolowanym temperaturowo zbiornikiem na wodę oraz wolumetrycznym systemem jej dozowania.
Urządzenie współpracuje z komputerem Farinografu TS posiadającym oprogramowanie Meta Bridge.
AquaInject® umożliwia automatyczne odmiareczkowanie badanej próby mąki, wodą o temperaturze 30°C, pod kątem określenia jej wodochłonności.