Lab Mill typ 120 i 3100 – referencyjne w świetle PN-EN-ISO 3093 śrutowniki młotkowe, wyposażone w umieszczone w komorze bijakowej stalowe sito homogenizujące uzyskiwaną śrutę (standardowo 0.8 mm). Stosowane są do przemiału ziarna celem dalszych analiz na liczbę opadania, ilość mokrego glutenu i jego jakość oraz w technice NIR. Oba śrutowniki charakteryzują się tymi samymi parametrami przemiałowymi.
Lab Mill 3100 jest rozwinięciem koncepcji Lab Mill 120 w zakresie komfortu obsługi w aspekcie „przyjazności” dla środowiska i operatora.
Cechą charakterystyczną Lab Mill 3100 jest układ odpylający (filtrocyklon) oraz powieszony pod nim metalowy odbieralnik. Wymienne sito umieszczone jest w górnej części komory bijakowej, co ma zapewnić efekt samooczyszczania śrutownika po wyśrutowaniu ostatniej partii surowca.
Silnik wraz z układem przeniesienia napędu oraz komora bijakowa umieszczone są w prostopadłościennej obudowie wyłożonej od wewnątrz materiałem pochłaniającym dźwięk.
Konsekwencje takich rozwiązań są następujące:
Pod względem uzyskanej granulacji śruty oraz wydajnościowym (200-300 g/min.) LAB MILL 120 i 3100 spełniają wymagania normy PN-ISO 3093 oraz PN-EN ISO 21415-2 dla przygotowania próby ziarna do oznaczania liczby opadania oraz określania ilości i właściwości glutenu metodą Gluten Index wg Pertena.
Lab Mill 3310 jest laboratoryjnym śrutownikiem typu tarczowego do śrutowania ziarna i nasion oleistych z minimalną utratą wilgotności. Tarcze utwardzane o średnicy 75 mm o regulowanym odstępie. Tarcza wirująca obraca się z prędkością około 2400 obr./min. powodując gwałtowne rozdrobnienie próby. Specjalna konstrukcja tarcz oraz szybkość przemiału eliminują powstawanie ciepła w trakcie śrutowania, zapewniając tym samym zachowanie początkowej wilgotności próby. Zespół napędowy śrutownika znajduje się w izolowanej dźwiękowo obudowie, co zapewnia bardzo cichą pracę a za tym umożliwia eksploatację urządzenia nawet w warunkach biurowych.
Lab Mill 3310 będący następcą produkowanego od wielu lat modelu 3303 jest doskonałym urządzeniem do przygotowania próby ziarna dla suszarkowego testu wilgotności. Znajduje również zastosowanie w technice NIR, dla oznaczania wilgotności i zawartości białka na punktach przyjęcia zboża oraz dla analiz klasycznych np białko wg Kieldahl’a, tłuszcz wg Soxhleta.
Lab Mill 3610 śrutownik do ziarna, nasion oleistych, strączkowych znacznych rozmiarów, granulatów paszowych z minimalną utratą wilgotności. Wyposażony w tarcze utwardzane o średnicy 100 mm i regulowanym odstępie. Tarcza wirująca obraca się z prędkością około 1400 obr./min. powodując gwałtowne rozdrobnienie próby. Specjalna konstrukcja tarcz oraz szybkość przemiału eliminują powstawanie ciepła w trakcie śrutowania, zapewniając tym samym zachowanie początkowej wilgotności próby.
Obydwa śrutowniki dostarczane są z zamontowanym zestawem standardowych tarcz (medium). Jako opcje dostępne są tarcze: drobno śrutująca (fine) oraz grubo śrutująca (coarse).
Wydajność: ok. 50g w czasie 10-15 sek.
W obydwu śrutownikach wielkość cząsteczek śrutowanej próby można zmieniać przez regulację odległości między wirującymi tarczami. Pozycja ‘ 0 ‘ zapewnia drobne, a pozycja ‘ 6 ‘ grube (wielkocząsteczkowe) śrutowanie.